piatok 12. júla 2013

Kvalita arganového oleja

6 znakov na ktoré si pri kúpe arganového oleja treba dať pozor!

V posledných rokoch nastal enormný nárast záujmu o arganový olej. To vedie k tomu, že výrobcovia sa snažia uspokojiť dopyt na trhu a zvýšiť produkciu oleja. Množstvo arganového oleja je však limitované obmedzenou plochou, na ktorej arganové stromy rastú. Aby výrobcovia zvýšili množstvo produkovaného oleja, mnohokrát sa prikláňajú k praktikám, ktorými síce zlepšia produkciu, ale zároveň znižujú kvalitu oleja. Olej môže byť riedený lacnejšími olejmi, alebo nesprávne spracovaný (strojové lisovanie, chemická extrakcia), čo síce zabezpečí získanie väčšieho množstva arganového oleja, ale za cenu nižšej kvality a účinkov.

Pokiaľ ste čítali predchádzajúci článok o našom arganovom oleji, viete, že existuje niekoľko kritérií podľa ktorých sa posudzuje „kvalita“ arganového oleja.

Na čo by ste si teda pri kúpe arganového oleja mali dať pozor!



1. Zloženie
Zoznam zložiek uvedený na obale by mal byť krátky – len arganový olej. Pokiaľ je na fľaštičke uvedené niečo navyše, kúpu si radšej dobre premyslite.


2. Cena
Vyrobiť arganový olej je veľmi náročné a predstavuje hodiny ručnej práce, čo sa prejavuje aj na jeho cene.
Cena skutočne čistého, tepelne neupraveného, panenského arganového oleja lisovaného za studena, jednoducho nemôže byť úplne nízka.
To samozrejme neznamená, že najdrahší arganový olej je aj najlepší. Pri vysokých cenách pravdepodobne platíte za zbytočne komplikované obaly, ktoré nakoniec aj tak vyhodíte, za neekonomickú dopravu, alebo za drahý marketing výrobku.

Cenu arganového oleja predávaného v našom internetovom obchode modrapupava sa nám darí udržiavať na prijateľnej úrovni vďaka tomu, že olej balíme priamo na Slovensku do slovenských obalov, čím šetríme značnú časť nákladov súvisiacich s dopravou. Naši zákazníci preto dostávajú olej prvotriednej kvality dovezený priamo z Maroka za priaznivú cenu.


zdroj videa

3. Vôňa 
Príkro zapáchajúcemu arganovému oleju by ste sa mali vyhnúť. Pokiaľ arganový olej príkro zapácha, je pravdepodobné, že arganové plody prešli tráviacim traktom kozy a na tvár si asi takýto olej nikto dať nechce. Napriek tomu, arganový olej má mať svoju špecifickú vôňu/zápach, ten by však mal do pár minút po jeho aplikácii vyprchať.

Arganový olej, ktorý nevonia, je tiež podozrivý. Buď sa nejedná o arganový olej, prípadne je silne zriedený nejakým iným olejom, alebo prešiel procesom deodorizácie (odstránenie pachu), ktorý ničí kvalitu oleja. Počas deodorizácie sa arganový olej musí zahriať na vysokú teplotu a väčšina účinných látok sa takto zničí (napríklad vitamín E, ktorý je na teplo citlivý).

Ako vlastne surový, kvalitný kozmetický arganový olej vonia? Vôňa arganového oleja je veľmi špecifická. Po nanesení arganového oleja na pokožku sa jeho typická vôňa rýchlo mení a väčšina ľudí tvrdí, že potom vonia ako orechy. Niekomu vonia ako popcorn. Vôňa surového arganového oleja sa líši od šarže k šarži. Niekedy je vôňa ľahšia a inokedy viac aromatická. Vône kvalitného arganového oleja sa báť nemusíte, ako už bolo uvedené, po aplikácii behom krátkej chvíľky vôňa vyprchá.

4. Textúra 

Arganový olej musí byť hladký a hodvábny. Rýchlo sa vstrebávať do pokožky a nezanecháva pocit mastnoty. Po nanesení na pokožku by ste nemali mať pocit, že je slizký, lepkavý alebo riedky ako voda. Nesmie páliť ani svrbieť. Dokonca aj na kožné ochorenia by mal arganový olej pôsobiť upokojujúco.

5. Sedimentácia 

Pravý arganový olej môže na dne fľaše vytvárať ľahkú usadeninu. Rafinovaný alebo nepravý olej takúto usadeninu nemá a je číry. Pokiaľ sa vo vašom oleji vytvára jemná usadenina, je to znak kvality oleja a nie závada. Usadenina sa dá odstrániť filtráciou, ale je to zbytočné, pretože usadenina použitiu nevadí. Pred použitím jednoducho fľaštičku s olejom trochu pretrepte a usadenina sa rozptýli.

6. Výsledky používania 
Za kvalitu oleja, samozrejme, najviac hovoria výsledky jeho pravidelného používania. Dostávame množstvo e-mailov, v ktorých ľudia píšu ako im náš arganový olej pomohol pri starostlivosti o pleť, vlasy... Niektorí dokonca využívajú olej na liečbu psoriázy a ekzému a nemusia sa pritom báť jeho vedľajších účinkov.


Článok je spracovaný podľa saadiaorganics

Máte ďalšie otázky? Napíšte mi ich alebo pridajte komentár.

Vaša Eňa

9 komentárov:

  1. vsetko sice zaujimave, ale vacsinu tych bodov pri kupe cez internet nemam sancu odskusat

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno máš pravdu jednotlivé kritériá sa pri kúpe cez internet odskúšať nedajú, ale to ani pri kúpe v kamennom obchode. Myslím si, že pri kúpe kozmetický produktov vo väčšine prípadov riskujeme, že kúpime mačku vo vreci. Ale myslím si, že na základe informácií aspoň vieme zhodnotiť, či sme kúpili dobre, alebo to bol omyl. A na základe našich vedomostí a znalostí vieme aspoň poradiť iným tak, aby sa našim omylom mohli vyhnúť...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. neviem aky je rozdiel v spracovani vasho oleja a nobilis tilia oleja, ale ten nobilisacky smrdi ako kravske lanjno...len nechapem potom tu stovku pozitivnych komentarov nan a o voni ani zmienka...zevraj orieskova vona...haha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zapchaj nos a par týždňov používaj :) ale máš pravdu, niekomu smrdí ako tebe , niekomu vonia, ale chuť je rozhodne orieškova :) Prikvapni si doň pár kvapiek čistého éterického oleja levanduľa alebo ruža a zamiluješ si ho aj ty :)

      Odstrániť
  4. Arganový olej od Nobilis Tilia nepoznám, takže si netrúfam hodnotiť ako je spracovaný. Každopádne vôňa arganového oleja je veľmi špecifická. Za náš olej môžem povedať, že keď si s ním natriem pokožku, jeho typická vôňa sa mení na orieškovú (aspoň podľa mňa) a po chvíľke vyprchá aj tá oriešková vôňa, za pár minút (nie dlhšie ako 5 minút) olej už nie je cítiť vôbec. Pokiaľ máš záujem napíš mi na mailovú adresu uvedenú na blogu v kontaktoch a ja ti rada pošlem vzorku nášho arganového oleja aby si ho mohla porovnať s tým z Nobilisu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Používam arganový olej na vlasy. Kúpila som cez internet - značka Otto Keunis, mal by to byť 100% olej, no po prečítaní Vášho príspevku som v rozpakoch. Tento olej krásne vonia. Znamená to, že nie je 100%. Inak jeho účinky na kvalitu mojich vlasov mám odskúšane. Vlasy sú neporovnateľne krajšie, hodvábnejšie, nevyzerám ako keď hrom udrie do metly. Predtým som ich mala ako chemlon, teraz ich môžem mť aj rovné, bez natáčania, žehlenia a fénovania.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Značku Otto Keunis nepoznám, ale dôležité je pozrieť si zloženie na obale. To, že je olej voňavý nemusí hneď znamenať že je nekvalitný. Sú dve možnosti ako parfémovať prírodný olej. Jedna nie je ideálna a robí sa tak,že olej je deodorizovaný pomocou horúcej pary a následne sa pridá parfém (v tomto prípade sa väčšina účinných látok pôsobením vysokej teploty zničí). Alebo druhá možnosť, ktorá arganovému oleju neuškodí práve naopak a to, že jednoducho je primiešaný do arganového oleja nejaký esenciálny olej. Tento esenciálny olej potom tak pekne voní a navyše obohatí čistý arganový olej o ďaľšie účinné látky. Takže si len skontrolujte zloženie oleja, či náhodou neobsahuje aj nejaký esenciálny olej a preto tak pekne vonia. V tomto prípade to kvalitu arganového oleja určite neznížilo.

      Modrá púpava

      Odstrániť
  6. Dobry den, pouzivam arganovy olej, ktory si kupujem z Maroka. Vo vsetkom, co pisete suhlasim, len nechapem, preco je baleny do priesvitnej flasticky. Svetlo predsa olej poskodzuje

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno to je pravda svetlo olej poškodzuje! Ale pokiaľ olej skladujete na svetle nezachráni ho ani tmavý obal. Ideálne je olej po použití odložiť na miesto bez prístupu svetla a samozrejme dobre zavrieť uzáver aby nedochádzalo ani k oxidácii na vzduchu. To, že tmavá fľaštička je pre olej vhodnejšia si uvedomujeme plánujeme už čoskoro baliť naše oleje do tmavých fľaštičiek.

      Odstrániť

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More